Monday, July 25, 2011

The art of cooking - Culinary Art and the vocab. - CILANTRO


Nak cerita pasal skil memasak ni... memang aku tergolong dlm golongan yg tak tau memasak... mana tak nya start memasak hanya masa dah masuk uni.. itupun sebb terjebak dalam ko-kurikulum pakaian seragam yg memerlukan we all masuk hutan dan memasak sendiri makanan.. dan waktu itu hanyalah tau masak sardin, masak nasi, mee maggie dan air.. bolehla kan..

sebagai anak bongsu dan ada kakak2 jadi priority nak bljr atau menolong kat dapur tu mmg tak ada dlm kamus hidup.. yg tau.. celik je mata pegi kuar main kat rumah org dah gelap/magrib baru balik rumah... padan muka kau.. dah besar malu tak tau masak..

Tapi nasib baik jugak lah kan.. dah besar tu boleh la masak sendiri.. pandai dah nak goreng nasik, goreng sambal, sambal tumis, dan mencuba resipi2 sendiri..

So dah besar ni baru nak kenal mana daun bawang, daun parsli, daun sup, daun ketumbar.. w/pun mmg selalu confuse daun2 ni.. dan ada satu lg nama yg sama 'CILANTRO' ... apa kejadahnya benda ni.. rupanya sama je dgn daun ketumbar/parsley/corriander leaves.. bijinya dipanggil corriander seeds (biji ketumbar yg org Melayu guna sebagai rempah ratus tu)...


pix: from wikipedia

No comments:

Post a Comment